Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Blogg: Jenny Skilberg – Familjepussel, 1000 bitar

Hur många pusselbitar innehåller ditt liv? Hur många bitar är dina och hur många är andras i ditt pussel? Vi fyller på våra liv som om det inte fanns någon morgondag. Allt ska hinnas med och vi knyter knut på oss för att behaga både oss själva och andra. Hinner du njuta av livet eller håller du andan och springer för allt vad tyget bär?!

Utopin är väl att våra livspussel ska inge samma tillfredsställelse som när vi sitter i en brasvarm stuga och vrider och vänder på bitarna innan de faller på plats. Frågan är bara om motivet ska föreställa dramatiska alptoppar och bestå av 1000 bitar eller om det räcker med ett bäbispussel med fem djur som ska formpassas.

Kroppen är trots sin komplexitet väldigt simpel, vi behöver inte speciellt många pusselbitar för att må bra egentligen men där tror jag att många av oss har gått lite vilse. Kanske har vi fyllt på med så många bitar att de mest vitala kommer i skymundan. Vi är ständigt törstande efter välmående men orkar inte hitta dit eftersom det är lätt i vardagens virrvarr att prioritera bort det som i grunden ger oss förutsättningar för att må bra och framför allt håller oss friska. Våra fantastiska kroppar behöver näringsrik mat så vi orkar vara fysiskt aktiva för att kunna bli trötta och sova gott. Den algoritmen ger också psykiskt välbefinnande som bonus och en friskare kropp. Och där har vi de fem bitarna i bäbispusslet!

Lasagne LCHF-style, himmelskt god. Receptet hittar du längst ner.

Jag tror att om vi börjar i den änden att vi ger vår kropp förutsättningar för att vara pigg och frisk så kan vi sedan lägga till och ta bort extra pusselbitar när vi tycker det passar utan att bli totalt utmattande av det. Vi kanske inte måste göra allt hela tiden, var sak har sin tid. Det går ju faktiskt att säga nej tack och spendera en hel helg hemma i mjukisbyxor med bara familjen. Kanske byta ut fredagsmys till fredagsfys genom att leka kull med barnen, laga härlig mat tillsammans från grunden och gå och lägga sig i tid trots att det är lördag. Det är bara Du som bestämmer hur många pusselbitar Du ska ha i Ditt livspussel.

För min del så skippar jag nog faktiskt 1000-bitars pusslet och kör på bitarna med knoppar och jag tänker njuta av varenda sekund medan jag lägger det varje dag!

Allt Gott!!

/Fru Skilbergskan

 

Rubrikfoto: Familjen Skilberg

 

Recept på himmelsk LCHF-lasagne

4 portioner (lika bra att dubbla satsen direkt eftersom det är så gott att du kommer vilja äta dagen efter också..).

2 matskedar olivolja

600 g nötfärs

1 gul lök!

1 vitlöksklyfta

50 ml tomatpuré

½ matsked torkad basilika

1 tesked salt

2 kryddmått mald svartpeppar

1 dl vatten

Alternativ till bechamelsåsen

4 dl crème fraiche

100 g riven ost

50 g parmesanost, riven

½ tesked salt

1 kryddmått mald svartpeppar

50 ml hackad färsk persilja

LCHF-pasta

4 ägg

150 g färskost

½ tesked salt

50 ml fiberhusk

Instruktioner

1. Börja med laga köttfärssåsen, kanske redan dagen innan så hinner smakerna sätta sig. Skala och finhacka lök och vitlök och stek mjukt i olivolja. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den fått fin färg. Lägg i tomatpurén och kryddorna.

2. Rör om ordentligt och tillsätt vattnet. Koka upp och sänk sedan värmen så att röran får puttra minst 15 minuter tills det mesta av vattnet ångat bort.

3. Gör under tiden i ordning lasagneplattorna. Sätt ugnen på 150 grader.

4. Vispa ägg, färskost och salt till en slät smet. Fortsätt vispa medan du rör i fiberhusk, lite i taget. Låt vila en minut.

5. Bred ut smeten på bakplåtspapper med slickepott eller spatel. Lägg ett ark över och kavla tills smeten fyller en hel ugnsplåt. Du kan också fördela på två mindre plåtar för ännu tunnare pasta.

6. Låt båda arken bakplåtspapper vara kvar. Grädda i ca 10–12 minuter. Låt svalna och ta sedan bort papperet.

7. Skär plattor med pizzaskärare eller vass kniv. Plattorna kan förvaras i kylen minst 2–3 dagar och går alldeles utmärkt att frysa. Tina upp i rumstemperatur eller försiktigt i mikro. (Jättebra att ha som ”tortilla” med goda röror i också).

8. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda den rivna osten med crème fraichen och det mesta av parmesanosten. Spara en matsked eller två av parmesanosten till topping. Salta, peppra och rör i persiljan.

9. Varva lasagneplattor och köttfärsröra i en välsmord ugnsfast form, cirka 30×18 cm.

10. Bred crème fraiche-röran över och strö över sista parmesanen.

11. Grädda i ugnen cirka 30 minuter eller tills lasagnen fått fin yta.

12. Servera med en grönsallad och din favoritdressing.

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Louise från Sysslebäck till SM

image

MK Ratten värvade ungdomar i nytt bilsportprojekt

image

I Torsby kommun gillar företagen att träffas och nätverka