Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

BLOGG: Hovfjället – mer än bara skidåkning

Tyvärr så lyser snön med sin frånvaro just nu, men om vi drar tillbaka klockan några månader till slutet av mars så såg det helt annorlunda ut. De flesta som känner mig vet att intresset för mountainbike har tagit nästan sjukliga proportioner. Men just nu finns det ”bara” fem stycken i cykelrummet.

Jag, Harold och Clas hade pratat om att åka upp till Hovfjället och köra lite Fatbike i snön. Vi ringde runt till några kompisar som vi tänkte hade lust att hänga med vid femtiden.
Det var flera som nappade och tyckte att det verkade spännande, men när vi avslutade samtalen med att då syns vi till morgonen, så var det helt plötsligt ingen som orkade upp. De trodde att det gällde fem på eftermiddagen. Fast vi misströstade inte ett dugg. Ska man köra i skarsnö på vårkanten så måste man gå upp i ottan. Tanken var också att få möta soluppgången på fjället. Fatbike är för er som inte känner till en mtb med överdimensionerade däck. Dubbelt så breda som en normal mtb. Fördelen är mycket bättre bärighet i snö och sand. En riktig kul cykel som man aldrig kommer att vinna cykelvasan på, men istället har en grym framkomlighet och lekfullhet som är svårslagen. Egentligen en året runt cykel.

Några minusgrader på fjället och helt ensamma med naturen. Tystnaden och friskheten i luften gör att man slappnar av och all stress liksom rinner av. Vi tar oss försiktigt ut i terrängen och ser om skaren håller. Bitvis är det mjuk och vi går igenom men fördelen är att man faller mjukt. Längre in i skogen är det bättre och vi flyger fram mellan träd och stenar. Det är en känsla som egentligen är så svår att beskriva i ord utan måste upplevas. Det är så häftigt att man kan cykla där ingen har cyklat förut på grund av myrmarken under snön.

När sen solen väljer att visa sitt rätta jag, och värmer våra småfrusna kroppar så känns det värt att man gått upp strax innan 05.00. En ren njutning att inta sin medhavda frukost som består av kaffe och smörgås. En god vän till mig hävdar bestämt att ibland så måste man bara upp på ett berg. Jag håller fullständigt med.

Att vi i Torsby har så nära till Hovfjället är en enorm fördel. Knappa 20 minuter i bilen och sen är man uppe på höjd. Skönt när man kan göra mikroäventyr utan att man behöver planera flera veckor i förväg. Bara kolla vädret och sen sticka upp. Tror att fler behöver inse att man har en grym natur och massor med möjligheter på hemmaplan som man glömmer bort.

/Jögga

Av:
Anna Öhgren-Bodén

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Big Elephant UF - moderna t-shirts i snyggt utförande

image

Sjutorpsleden - en pärla i storslagen natur

image

Tom-Williams blogg: Tankar om eget företagande i Torsby