Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

BLOGG: Världen blir bättre

Februari är en så kort månad, så vår gästbloggare Henrik hann inte blogga klart ens. Så här kommer hans sista inlägg för den här gången. Vi vill ge ett stort och varmt tack till Henrik för dina kloka och intressanta inlägg och lycka till med ditt arbete att göra världen till en bättre plats.

Slut dina ögon och tänk följande scenario: du är en utomjording som kommer in i Jordens omloppsbana och fångar upp världens alla tv-sändningar. Utifrån detta formar du sen din bild av hur läget på planeten ser ut. Hur skulle din bild då se ut?

Det tredje världskriget står för dörren, världen översvämmas av flyktingar, krig i varje land, social oro med upplopp överallt, barn som dör i sjukdomar och inte går i skolan. Ja, baserat på vad vi matas med av vår media så är inte detta omöjligt. Fast hur står det då till? Egentligen? En undersökning utförd av Gapminder från 2013 visade att en överväldigande majoritet av de tillfrågade svenskarna exempelvis trodde att medellivslängden i världen var betydligt lägre än vad den är, att andelen vaccinerade barn globalt är låg och att den extrema fattigdomen hade förvärrats eller stod still och stampade på en hög nivå. Sanningen är ju att medellivslängden idag globalt är hela 70 år, 84% av världens 1-åringar vaccineras mot mässling och att den extrema fattigdomen nästan har halverats de senaste 20 åren.

Ja, faktum är att den stora majoriteten av världens befolkning har aldrig haft det bättre. Ja, läs det där igen; den stora majoriteten av världens befolkning har aldrig haft det bättre. Visste du exempelvis att:

  • Fler barn än någonsin går i skola, cirka 90% av världens barn får i skola
  • Fler människor än någonsin kan läsa och skriva
  • Fattigdomen i världen har aldrig varit lägre
  • Fler barn än någonsin överlever sina första år på jorden
  • Vi lever längre: 1980 var medellivslängden 62 år, idag är den hela 71 år
  • Antal människor som dödas i krig är rekordlåga sedan 1950-talet
  • Antal mord i världen minskar
  • Världen har aldrig haft så många demokratiska stater som nu

Jag vet att det här kommer att provocera mångas världsbild. Vi som växte upp med exempelvis Tintin lärde oss att det var vi i den norra delen av världen som var dom goda och vi som bodde i de välutvecklade länderna. De andra var bakåtsträvande infödingar typ. Men det har hänt saker sedan dess och det sker snabbt. Över 80 procent av världens befolkning bor i tillväxtekonomier i Asien, Afrika, Sydamerika och Östeuropa. Afrikas kontinent har den snabbast växande medelklassen i världen och där har mer än 60 procent av befolkningen tillgång till en mobiltelefon. Det var i Kenya, och inte i exempelvis i Sverige, som till exempel den första versionen av ”Swish” utvecklades. Enligt Exportkreditnämnden har 80 procent av befolkningen där tillgång till mobila betalningstjänster.

Ekonomisk tillväxt är givetvis bra men är ingen absolut garanti för en jämlik socioekonomisk utveckling. Tvärtom, idag minskar de ekonomiska ojämnheterna mellan länder men ökar istället INOM länder. En stor del av världens fattiga människor finns i dessa medelinkomstländer. Det är en stor utmaning att ta sig an. Men faktum kvarstår; världen blir bättre för den stora majoriteten av oss. Visst finns det stora utmaningar ännu: bara 10 procent av barn med funktionshinder går i skola globalt sett, så många som 65 miljoner människor runt om i världen befinner sig på flykt, och miljö- och klimatförändringarna är kännbara och utvecklingen mot förnybar energi och minskade utsläpp går alldeles för långsamt. Men utveckling är ingen rak linje, ibland går det tillbaka och ibland stagnerar processerna innan det tar fart framåt igen. Men ta det lugnt, andas, se framtiden an med tillförsikt och tänk på hur du kan spela en positiv roll i en annan människas liv och i vårt samhälle. All förändring börjar med en själv och där vi lever och bor.

/Henrik Halvardsson

Av:
Anna Öhgren-Bodén

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Torsby Finnskogscentrum firar priset WAN-Awards med grillfest

image

Torsby i topp i företagsmätningar

image

TorsbyBladet firar 50 år!