Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Örn Lindahl – Det är inte lätt att veta vad man ska bli när man är så ung

Nyligen släppte Arbetsförmedlingen statistik kring arbetsmarknadsläget för 2016. Sjuksköterskor och lärare har länge varit bristyrken men nu är även byggsektorn hårt ansatt. Det byggs som aldrig förr runt omkring i Sverige, det är höga pensionsavgångar att vänta framöver och det utbildas för få hantverkare. Fler VVS-arbetare, snickare, plåtslagare, svetsare och elektriker behövs för att säkerställa kompetensförsörjningen i många Värmländska företag.  

I en intervju med Sveriges Radio Värmland den 30 juni, 2016 berättar Arbetsförmedlingens regionchef, Lena Hertzberg att de måste bli bättre på att vägleda studie- och yrkesvägledare i hur arbetsmarknaden för olika yrken ser ut:  – Det kommer då bidra till en ökad kompetens inom skolan och ge dem bra underlag för att ännu bättre kunna guida elever inför deras gymnasieval.  

I del 3 av Goda Nyheter Torsbys artikelserie 9 av 10 direkt i jobb berättar en före detta elev vid Stjerneskolan, Torsby om hur han ser på sin skolgång med lite perspektiv, vad han sysslar med just nu och hur framtidsplanerna ser ut.

Örn Lindahl

Örn Lindahl

Örn Lindahl är 20 år och före detta elev på Industritekniska programmet vid Stjerneskolan. Han är uppväxt i Bastvålen och har varit intresserad av teknik hela livet. När han tittar tillbaka på sin gymnasietid så konstaterar han att det varit väldigt värdefullt:

– Det var helt klart värt att lägga ner sig och försöka lära sig så mycket som möjligt. Detta slog mig först i årskurs 3 när jag förstod att det jag lär mig i skolan kommer ha stor påverkan på vad jag kommer syssla med i framtiden. Jag hade ett visst försprång eftersom jag varit mycket med min pappa i hans verkstad och jobbat med saker man lär sig på Industriprogrammet. Men att även mina närmaste kompisar valde samma utbildning påverkade givetvis också, det är inte lätt att veta vad man vill bli när man är så ung.

På hösten efter studenten flyttade Örn ner till Karlstad och började en 2-årig påbyggnadsutbildning vid Karlstad Teknikcenter som är en Yrkeshögskola. Inriktningen är Industrirörtekniker och det innebär att man får lära sig bygga rör från en isometrisk ritning till färdig produkt (komplett rörsystem). Örn berättar hur han resonerade kring sin vidareutbildning:

– Jag sökte till skolan samtidigt som jag letade jobb och fick veta ganska snabbt att jag kommit in. Jag fick rekommendationer från min äldre bror att söka dit då han också hade gått där. Efter avslutad utbildning kan man i princip söka alla jobb som har med att bygga och svetsa rör att göra. Det är oftast bättre betalt på rörsidan också.

– Just nu är jag i Uppsala och arbetar för en firma som heter Calculated Pipes Engineering, där bygger jag ihop och svetsar rostfria rörsystem på olika läkemedelsindustrier. Innan det var jag på Forsmarks kärnkraftverk och drog rör. Mina framtidsplaner är inte så omvälvande, mer än att jag vill arbeta med det jag är utbildad för, det räcker gott avslutar Örn.

 

Bild: privat

 

 

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Skidtunneln breddar verksamheten

image

Hallå där! Lasse Nydahl på Spishyllan ...

image

Årets Företagare i Torsby kommun 2017 - nu är nomineringen öppen