Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

Sjutorpsleden – en pärla i storslagen natur

Som vi skrev i tidigare artikel, Torsby kommun är populär för besökare så är vandring på Sjutorpsleden en av Torsby kommuns mest efterfrågade friluftsaktiviteter. Goda Nyheter Torsby kände sig därför manade att göra ett besök för att se vad det är besökarna egentligen får uppleva mitt i Finnskogen.

Storslagen natur med en mängd olika växter och fantastisk skog blandas med spännande finnkultur och skapar en stämning av stillhet och blir till ro för själen. Leden slingrar sig cirka 8 kilometer i varierad, ibland utmanande terräng. Sjutorpsleden är en del av den mer välkända Finnskogleden och den har sedan några år status som Värmlandsled. Den går på både på svensk och norsk mark. Man känner historiens vingslag och jag kom på mig själv att tänka på alla som använt lederna som flyktingrutt under andra världskriget. När man passerat gränsgatan och kommer in på norsk mark byter ledmarkeringarna färg och övergår i blått. Den här tiden på året blommar ljungen lite varstans och skapar stora sjok av vackra buskliknande kreationer. Jag startade min löptur på den svenska sidan i Lekvattnet vid parkeringen vid sjön Lomsen, 1,3 km från finngården Ritamäki.

Gränsgatan som delar Sverige och Norge.

Gränsgatan som delar Sverige och Norge.

Stenhällar, bergsknallar, spångar, broar, öppna fält, myrar och gammal skog, allt  i en härlig blandning. Med mig på turen hade jag min hund Bellman 1,5 år och han gillade självfallet bäckarna och myrarna bäst då han är en vattenälskande Golden Retriever. Man behöver aldrig känna sig osäker på vart leden är. Märkningen är välgjord och markeringarna syns tydligt. Jag rekommenderar att man sätter på sig skor med bra fäste för stenarna och trädens rotsystem är ibland hala. Själv använde jag Gore-Tex skor med halkskydd då jag sprang på leden till största del.

Skönt att svalka sig och dricka vatten ur porlande bäckar.

Skönt att svalka sig och dricka vatten ur porlande bäckar.

Under sommarsäsong kan man göra ett stopp i Ritamäki. Där finns fika att köpa och man kan också få guidning i det mesta som gäller skogsfinsk kultur. I år sköter Bodiil Nordqvist från granntorpet Svartbäcken (Mustapuro) ruljansen vid Ritamäki. Du kan läsa mer om henne i en tidigare GnT artikel, Bodiil från Mustapuro trivs på Ritamäki

Vackra Ritamäki inbjuder till fikapaus.

Vackra Ritamäki inbjuder till fikapaus.

Jag har nu fått uppleva detta område i sensommarskrud och på skoter vintertid. Jag har lovat mig själv ett nytt besök senare i höst när träden byter färg och luften är hög och klar och marken lite frostbiten. I maj-juni nästa år blir det också ett besök för jag har fått berättat för mig om en blomdoft och grönska som slår det mesta. Det måste upplevas tänker jag.

Sjutorpsleden har varierad terräng med toppar och dalar.

Sjutorpsleden har varierad terräng med toppar och dalar.

Torpet Svartbäcken ägs av Ritamäkis nuvarande arrendator Bodiil Nordqvist.

Torpet Svartbäcken ägs av Ritamäkis nuvarande arrendator Bodiil Nordqvist.

 

 

 

Text och foto av Åsa Gertling, Goda Nyheter Torsby.

Av:
Åsa Gertling

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Blogg: Jenny Skilberg - Familjepussel, 1000 bitar

image

BLOGG: Det omtalade Jerringpriset

image

Petter Solberg växlar upp