Tipsa oss!

Tipsa oss om goda nyheter och ha chans att få presentkort hos Torsby Handel!

1-0 Torsby

Digitaliseringen har framställts som en ödesfråga för landsbygden. Kanske är det så. Goda nyheter Torsby har därför spanat efter ettor och nollor som tyder på ökad digital närvaro runtom i kommunen. Här är två intressanta projekt.

BETALBOKBUSSEN ”Det har varit fantastiskt, unikt i Sverige, ett projekt som det talas om ända uppe i riksdagen”, sa Henrik Lindblom från Länsstyrelsen när projektet Digital delaktighet sammanfattades den i Torsby 29 november. I drygt två år har Betalbokbussen, genom Nora Büttner, hjälpt medborgare att kunna dra nytta av alla e-tjänster. Projektet har drivits av Torsby kommun, Länsstyrelsen och Post- och telestyrelsen.

– Det har varit väldigt roligt att höra hur t.ex. äldre genom mobilen har fått bättre kontakt med sina barnbarn, säger Nora, som hjälpt alla som sökt sig till bokbussen för att förstå sin dator, smart telefon eller surfplatta.

När projektet nu slutar i december hoppas Nora på en fortsättning, något Länsstyrelsen är fortsatt positiv till.

– Vi vill verkligen fortsätta i någon form, behovet finns och nu funderar vi kring ett regionalt projekt, berättade Henrik under mötet.

Men Nora kommer att finnas kvar på Torsby bibliotek för att även i fortsättningen försöka hjälpa till med allt från bankfrågor till kontakt med barnbarnen.

 

GRATIS UTBILDNING PÅ BANKEN Just bankärenden är något många funderar över. Därför har Swedbank nu startat gratisutbildningar så att deras kunder kan sköta bankärenden smidigare hemifrån.

– Vi har utbildningar i alla orter där vi har eller tidigare haft kontor, fem till sex gånger i veckan, berättar William Lannbjär på Swedbank som reser Värmland runt med sitt digitala utbildningskoncept.

William berättar att bankdosan blir mindre vanlig och att allt fler använder deras digitala tjänster. Den vanligaste frågan handlar då så klart om digital säkerhet.

– Det bästa tipset för att vara säker på nätet kan låta självklart, men det handlar helt enkelt om att hålla lösenord för sig. Om man tänker efter inser man att man lätt delar lösenord och produkter med andra och då finns risker, säger han.

Utbildningen som startade 1 september sker tillsammans med sparbanksstiftelsen och är gratis. Fryksdalens sparbank driver liknande utbildningar och kallar det teknikfika.

 

FOTO: MARIA IVANSSON

Av:
Glenn Mattsing

Tips på vad du kan läsa härnäst:

image

Dennis Rådström Rookie-mästare i JWRC

image

Båtklubben bygger nytt i hamnen

image

FiKa i Torsby blir glassproducenter